Mieszanki poplonowe
Poplon
Jednym z warunków wprowadzenia zasad ekologizacji rolnictwa jest uprawa roślin poplonowych.
Poplon, nazywany również zielonym nawozem pozostawia po sobie dużą ilość materii organicznej, z której następnie powstaje próchnica- najważniejszy składnik gleb, decydujący o urodzajności. Pozwala także wzbogacić warstwę uprawną w azot od 8 do nawet 12 gramów na metr kwadratowy.
Oferta mieszanek poplonowych dostępna jest na przełomie maja/ czerwca.
Odpowiednio dobrane gatunki roślin takie jak:
- gorczyca biała
- facelia błękitna
- rzodkiew oleista
- wyka siewna
- słonecznik
- sorgo
- owies
sprawiają, że ich zastosowanie pozytywnie oddziałuje na gospodarkę wodną, mineralną oraz fitosanitarną gleby.
Główne zalety uprawy roślin poplonowych:
- przełamują monokultury upraw
- bardzo wysokie plony zielonej masy (30-40 ton)
- po przyoraniu wzbogacają glebę w próchnicę
- zwiększają plon upraw następczych i poprawia ich jakość
- redukują zachwaszczanie
- wiążą azot i inne składniki mineralne